Wyrabia się go w mleczarni Erlebnis Sennerei w Mayrhofen. W samym sercu austriackiego Tyrolu, niedaleko Innsbrucka. Jest jednym z symboli Zillertalu i atrakcją turystyczną. Na miejscu można zobaczyć etap po etapie jak powstaje.
Produkcja odbywa się według tradycyjnych receptur, ale za pomocą nowoczesnych urządzeń. Mleczarnia w Mayrhofen jest jedynym miejscem, gdzie można obserwować cały proces przetwarzania mleka w ser. Przekonać się na własne oczy, że nie dodaje się do niego sztucznych konserwantów. Zobaczyć, czym jest przyprawiany i w jakich warunkach dojrzewa. Wreszcie skosztować go, powąchać, dotknąć.
Mleko alpejskie ma najwyższą wartość, bo tutejsze bydło otrzymuje wyłącznie naturalną karmę, w postaci świeżej lub suszonej trawy. zimą dostaje dodatkowo zboże. Taki sposób hodowli, w którym wykorzystuje się tylko bogactwo natury, przyczynił się do uzykania jedynego w swoim rodzaju smaku mleka i jego przetworów.
Z zillertalskiego mleka wytwarza się nie jeden, a kilka wyśmienitych serów. Każdy o innym, niepowtarzalnym smaku, począwszy od lekkich i delikatnych, po sery ostre.
Chlubą mleczarni jest Graukäse- szary ser o 0-procentowej zawartości tłuszczu. Był on wytwarzany już średniowieczu. Ze względu na zerową zawartość tłuszczu, niegdyś jedli go ludzi ubodzy. Dziś jest produktem numer 1 zdrowej żywności, cieszącej się bardzo wysoką jakością.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz