niedziela, 4 marca 2018

Skalický trdelník

Skalický trdelník to pierwszy słowacki regionalny produkt spożywczy, który został zarejestrowany przez Unię Europejską. 

Skalický trdelník- to ciasto w kształcie walca pustego w środku, o średnicy wewnętrznej 3-5 cm, a zewnętrznej 6-10 cm.

Przygotowuje się je w sposób tradycyjny. Wyrośnięte ciasto nawija się na drewniany wałek (po słowacku trdlo). Następnie naciera ubitymi białkami, posypuje siekanymi orzechami włoskimi, migdałami lub pestkami moreli. (Można też mieszanką wszystkich trzech składników).

Piecze się do uzyskane złotego koloru nad żarem lub w piecu żarowym, co pewien czas  obracając i natłuszczając. Dzięki temu ciasto uzyskuje swój wyjątkowy smak.
Po upieczeniu posypuje się je cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Skalický trdelník wypiekany jest od początku XIX wieku. Na przełomie XIX i XX zaczął być sprzedawany na jarmarkach. Przepis na trdelník, który rozpowszechnił się w Skalicy i jej okolicy, stworzył kucharz hrabiego Jozefa Gvadániego (poety i pisarza), mieszkającego w Skalicy w latach 1783-1801. Wypiekanie Skalického trdelníka na większą skalę zaczęło się w połowie wieku XX.

Wypieka się go tylko w określonym miejscu na Słowacji ograniczonym od północy granicą państwową z Republiką Czeską, od zachodu- rzeką Moravą, od południa- rzeka Myjavą, a od wschodu- rzeką Teplicą.

W Skalicy istnieje "Stowarzyszenie Skalický trdelník", którego celem jest zachowanie tradycyjnego sposobu produkcji tego smakołyku.

W Klasztorze Franciszkanów w Skalicy odbywa się pokaz pieczenia Skalického trdelníka "po staremu" oraz jego degustacja.
Rezerwacja wstępu na pokaz za pośrednictwem Centrum Informacji Turystycznej w Skalicy (http://www.skalica.sk)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz