"Nowy Targ- Miasto ze smakiem" – pod tym hasłem władze samorządowe we współpracy z Koalicją Marek Ziem Górskich promują górski region z akcentem lokalnych rarytasów, które rozpozna każdy turysta.
W istocie, bacówkowy szlak to prawdziwa gratka dla odwiedzających region. Osobliwe bacówki w stylu góralskim, na których czas nie odcisnął piętna, pokaźne stada owiec pasące się na gorczańskich halach, a wszystko to osadzone w malowniczym pejzażu Beskidów. W ten sposób władze Nowego Targu, których przedstawiciele są także założycielami i działaczami Koalicji Marek Ziem Górskich, postawili milowy krok w stronę promocji tego, czym możemy pochwalić się w Europie. Smakowity szlak oscypka, bundzy i bryndzy podhalańskiej jest także wyrazem działania mieszkańców na rzecz rozwoju ziem górskich. "Z dużym uznaniem witamy nowe przedsięwzięcie, które służy promowaniu lokalnych markowych produktów i ich producentów, a które są wytwarzane na terenie Podhala, jednego z najbardziej ekologicznych regionów w Polsce" – powiedział Krzysztof Rut Prezes Zarządu stowarzyszenia Koalicja Marek Ziem Górskich. Każdy piechur na bacówkowym szlaku witany jest świeżo wywędzonym oscypkiem, którego niepowtarzalny smak pochodzi z soczystej trawy porastającej gorczańskie polany. Z kolei, na skarpie Czarnego Dunajca niesie się dźwięczny głos sygnaturki (najmniejszy z dzwonów kościelnych) z Ludźmierza, którym nawet najbardziej wybredne ucho nie wzgardzi. Koalicja Marek Ziem Górskich zaprasza turystów odwiedzających Podhale na bacówkowy szlak. Oprócz degustacji będą mogli również zaopatrzyć się w rzetelnie przyrządzane produkty z dala od kurzu szos
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz