środa, 14 marca 2018

Rekordowa kwaśnica



Żywieccy górale wpisują się do "Księgi Guinnesa"z nowym rekordem- 11 tysiącami litrów kwaśnicy uwarzonymi w ciągu trzech dni (17-19 sierpnia 2007 r.) w gigantycznym kotle, podczas  IV "Festiwalu Kwaśnicy". Tym sposobem powstało- bagatela- prawie 47 tysięcy porcji najbardziej znanej góralskiej zupy. 

Gigantyczną kwaśnicę, z należną pieczołowitością, warzyli żywieccy kucharze pod okiem Agnieszki Fitkau-Perepeczko- głównego kucharza festiwalu, a zarazem "matki chrzestnej" rekordu. Pełna lista składników przedstawia się następująco: 9 000 litrów źródlanej wody, 1 tona kapusty, 1200 kg mięsa, 30 kg podsmażanej cebuli, 30 kg marchewki, 15 kg pietruszki, 1 200 kg ziemniaków, 1 200 szt. czosnku, 2 kg suszonych grzybów, 2 kg liści laurowych, 2 kg ziela angielskiego, 4 kg kminku, 20 kg pieprzu, 20 kg mieszanki przypraw typu "jarzynka", 1 kg tymianku, 3 kg majeranku, 15 litrów maggi, 5 kg soli, 3 kg kwasku cytrynowego, 5 kg czosnku granulowanego.

Warzeniu zupy towarzyszyły w żywieckim amfiteatrze pod Grojcem konkursy zabawy i występy gwiazd polskiej estrady. Ze swada i hucwą dowodzono, starając się obalić wszelkie wątpliwości (głównie ceperskie, bo górale wiedzą jak było), iż kulinarny rodowód kwaśnicy sięga IV w n.e., miejscem w którym sporządzono ją po raz pierwszy były właśnie tereny Beskidu Żywieckiego, zaś "odkrywcami" jej niezwykłych walorów zamieszkujący ówcześnie te tereny... "pragórale". 

W niedzielę, trzecim dniu festiwalu, do późnych godzin wieczornych rekordową kwaśnicę smakowali liczni goście imprezy- turyści i mieszkańcy Żywiecczyzny, pośród których znalazła się także księżna Krystyna Habsburg, od kilku lat mieszkająca na niegdysiejszych rodowych włościach. Przypomnijmy, że historia i czasy największej świetności żywieckiego browaru (współorganizatora i głównego sponsora festiwalu) są  ściśle związane z tym polską gałęzią tego rodu i jego potomkami. Muzeum Browaru w Żywcu zadbało także i o to, by wszyscy zainteresowani mogli obejrzeć ciekawą ekspozycję żywieckiej tradycji browarniczej. Zajadano się zupą-rekordzistką, wracano po dokładki, a także zabierano ją ze sobą do domów, hoteli, pensjonatów i na kempingi, by delektować się smakiem jeszcze w poniedziałek. Jedną z atrakcji festiwalu było ekskluzywne spotkanie autorskie z Agnieszką Fitkau-Perepeczko, które odbyło się w Muzeum Browaru.

IV "Festiwal Kwaśnicy" współorganizowała Koalicja Marek Ziem Górskich- platforma zrzeszającą przedsiębiorców i samorządy z obszaru Żywiecczyzny i Podhala- będąca inicjatywą, której celem jest promowanie walorów turystycznych i ekonomicznych jednego z najczystszych ekologicznie regionu Polski, a w swoich działaniach przywiązująca szczególną wagę do promowania wyjątkowości i niepowtarzalności produktów pochodzących z tych terenów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz