Niemiecka sałatka kartoflana – czy jest to najlepsza sałatka z kartofli?
Niemcy uznawani są za najlepszych kucharzy, jeśli chodzi o przyrządzanie sałatki ziemniaczanej. Właśnie oni znani są z tej pysznej potrawy na bazie kartofli. W Niemczech podzielono sałatkę na dwie różne – zgodnie z regionami, z których się wywodzą. Mamy więc niemiecką sałatkę kartoflaną z północy oraz z południa. Północną wersję dania określa się białą, ponieważ tradycyjna sałatka z tamtej części Niemiec podawana jest z majonezem, śmietaną albo jogurtem naturalnym. Południową sałatkę ziemniaczaną nazywa się z kolei przezroczystą, gdyż bazuje ona na marynacie. Ta z kolei składa się z wywaru cebulowego przyrządzanego z octem, olejem i musztardą.
Klasyczna sałatka ziemniaczana robiona jest w Niemczech – podobnie jak w naszym kraju – przez cały rok. Nie ma znaczenia, czy robi się ją na południu, czy na północy. Ludzie uwielbiają spożywać tę potrawę bez względu na porę roku i okoliczności. Sałatkę jada się saute jako odrębną potrawę albo w formie dodatku np. do mięs i warzyw. Kartoflana sałatka ma tę przewagę, że swoim niebanalnym smakiem pasuje do większości potraw, znakomicie podkreślając ich smak (zwłaszcza mięsnych kotletów czy grillowanych kawałków mięsa).
Warto w tym momencie napomknąć, że na północy Niemiec sałatkę robi się zwykle z ugotowanych i pokrojonych w plastry ziemniaków. Miesza się je następnie z majonezem i pokrojonymi na kawałki ogórkami konserwowymi. Wielu ludzi uwielbia kartoflaną również z jajkami ugotowanymi na twardo, olejem, octem, cukrem, posiekaną pietruszką, śmietaną, solą i pieprzem. Zanim ziemniaki zostaną pokrojone na plasterki, należy je oczywiście ugotować – najlepiej jednak w mundurkach, nieobrane. Potem trzeba dać im ostygnąć przez noc. Do dalszej części przyrządzania sałatki najlepiej przejść rano, gdy ziemniaki całkiem wystygną. Wówczas nabiorą właściwej konsystencji, a sałatka będzie wyśmienita.
Na południu Niemiec danie powinno się, jak już wspominaliśmy, przyrządzić z marynatą na bazie zalewy cebulowej, octu i oliwy. Jako że taka marynata znacznie różni się od wersji z północy, należy sałatkę ziemniaczaną wykonać już w zupełnie inny sposób. Wywar cebulowy trzeba zrobić z cebuli, a raczej jej kawałków gotujących się w rosole. Ziemniaki należy ugotować w mundurkach i jeszcze ciepłe pokroić na plasterki. Następnie trzeba je skropić octem i wymieszać, po czym dodać cebulę i zalewę z rosołu, powstałą podczas gotowania. Koniecznie doprawić trzeba całość do smaku (pieprzem i solą). Po upływie kilku godzin należy przyprawić sałatkę musztardą z olejem, a także posiekanym na drobne kawałki szczypiorem.
Co jeszcze warto wiedzieć na temat sałatki kartoflanej w Niemczech? Otóż zarówno na południu Niemiec, jak i w Austrii do jej przygotowania używa się ziemniaków sałatkowych, tzw. salatkartoffeln. Gdy się je ugotuje i potnie w plastry, ziemniaki nie mają prawa się złamać. Oprócz tego warto przy okazji dopowiedzieć, że bawarska (północna) wersja niemieckiej sałatki z kartofli jest starsza niż południowa – ta druga datowana jest bowiem na pierwszą połowę XIX wieku. Czy do sałatki ziemniaczanej można dodać jakieś inne składniki niż te, które znajdują się w niej oryginalnie? Oczywiście! Wiele wielbicieli ziemniaczanej sałatki lubi ją modyfikować na swój własny sposób. Popularnym składnikiem dodawanym do potrawy są np. jabłka, szynka, śledź, groszek i jajka. Ilu ludzi, tyle pomysłów na modyfikacje sałatki!
wariacje na temat sałatki ziemniaczanej z boczkiem, z jajkiem0, jak również przepisy znajdują się 9ponowię link0 - tutaj
https://fajnegotowanie.pl/przepisy/tagi/salatka-ziemniaczana/
A tu - na histmag-u - znajdziecie historię ziemniaka
https://histmag.org/Krotka-historia-ziemniaka-1990
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz